Tërshëra dhe efektet kuruese

Tërshëra është në mesin e shumë kullosave vjetore, e cila prodhon kokrra që konsumohen nga njerëzit. Thuhet se tërshëra është kultivuar rreth 4000 vjet më parë nga të lashtit, por në Europë ka filluar kultivimi i saj 3000 vjet më parë.

Është ushqim shumë i popullarizuar për shkak të vlerave të larta ushqyese që ka, dhe është përdorur shumë si ushqim i mëngjesit nga njerëzit para shumë e shumë kohëve. Ka shije të arrës dhe është një shtesë e shkëlqyer për bukë dhe ushqime tjera.

Frytet e tërshërës ndryshe nga ato të drithërave të tjera (me përjashtim të misrit) janë relativisht më të pasuara më lipide (5%) dhe përmbajnë proteina (14%), zink, fosfot, magnez, kalcium, Vitamina B1, B2, A dhe E.

Mielli i tërshërës është antioksidues, është një ushqim shumë i shëndetshëm për fëmijët dhe nënat më fëmijë në gji e që kanë mungesë të qumështit.

Tërshëra gjithashtu ulë presionin e gjakut, qetëson sistemin nervor, ulë gjëndrat tiroide, trajton probleme të lëkurës, përdoret për kura dietike, ndihmon personat që kanë problem me oreksin etj. /FermaIme/ 

ProCredit Bank

Të fundit

 • Misri si ilaç

  Misri përmban shumë pak yndyrë, ndërsa është i pasur me niseshte, albumina dhe sheqer. Përmban vitamina B dhe C, thartirë ...

 • Koret e bukës e mbrojnë shëndetin

  Kush ha shpesh koret e freskëta dhe me aromë të bukës, bënë diçka të mirë për shëndetin e tyre, pohon profesori ...

 • Gjenetika e grurit

  Gruri për herë të parë u prodhua në Mesopotami (Iranin e sotëm),në afërsi të lumenjëve Tigrit dhe Eufrat. Gjatë kohë...

 • Dobitë e djathit pa yndyrë

  Djathi dhe produktet tjera të qumështit me përmbajtje të vogël të yndyrave ndikojnë pozitivisht në presionin e gjakut, ...

Ju rekomandojmë

Me domate dhe portokaj kundër rrudhave

Pastrimi dhe hidratimi i lëkurës nuk është e mjaftueshme që ajo të jetë e shëndosh...

Mjalti për një jetë të gjatë e të shëndetshme

Pa marrë parasysh se sa herë dëgjuar sa i mirë është mjalti për shëndetin, ia vlen që të përsëritet një gjë e till...

Mbështetësit

Partnerët