Agro Kartela

OBSH: Ndotja e ajrit – shkaktari kryesor i kancerit në mushkëri

Ndotja e jashtme e ajrit është shkaktari kryesor i kancerit, thotë Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

Sipas OBSH, ekspertët kryesorë kanë arritur në përfundimin se ka dëshmi të mjaftueshme se ekspozimi në këtë ajër shkakton kancerin e mushkërive.

Agjencia Ndërkombëtare për Hulumtime mbi Kancerin në OBSH (IARC) ka shtuar se është shtuar edhe rreziku i kancerit në fshikëz.

OBSH thotë se në vitin 2010, 223,000 vdekje kanë ardhur nga kancerin mushkëri si pasojë e ndotjes së ajrit.

“Ajri që ne e thithim është ndotur me një përzierje substance që shkakton kancerin”, thotë Dr Kurt Straif, shef i seksionit të monografisë në IARC. “E dimë se ndotja e ajrit të jashtëm nuk është rrezik i madh vetëm ndaj shëndetit në përgjithësi, por edhe shkaktari kryesor i vdekjeve nga kanceri”.

OBSH thekson se burimi kryesor i ndotjes së ajrit është trafiku, stacionet e energjisë, emetimet e gazrave industrialë dhe bujqësorë si dhe tymi nga ngrohja dhe zierja në shtëpi. /FermaIme/ 

Të fundit

 • Lumenjtë e “vdekur”

  Mbrojtja e lumenjve nuk ka qenë prioritet për qeverinë e Kosovës. Shumë lumenj ose pjesë të tyre nuk janë të pëdorshëm ...

 • E ardhmja e turizmit dhe mjedisi

  Zgjerimi i turizmit jo vetëm që mund të rrezikojë mjedisin, por mund të shkaktojë edhe probleme të tjera. Le të shqyrtojm...

 • Riciklimi i mbeturinave organike për bujqësinë urbane

  Është një fjalë e urtë “mbeturinat janë ushqim”. Riciklimi i mbeturinave organike për përdorim nga bujqësia është ...

 • Llumi jonë

  Deponitë rajonale të mbeturinave në Kosovë u ndërtuan pa asnjë studim dhe pa konsultim me Ministrinë e Ambientit dhe ...

Ju rekomandojmë

Mrekullitë e qershisë

Pemë e perime që gjithmonë i kemi ngrënë, por që rrallë herë ua kemi ditur të mirat atyre. Kësaj radhe do të flasim ...

Dardha rregullon hipertensionin

Është një ndër frutat që u rekomandohet të gjithë njerëzve që kanë probleme me zemrën...

Mbështetësit

Partnerët