Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Zymbyli

Është bimë të cilën besojmë e njihni të gjithë. Ka prejardhje nga Azia e vogël (Anadolli), ndërsa në Europë njihet nga shekulli XVI.

Veçohen dy lloje të zymbylit: ai romak (lat. Hyacinthus orientalis albulus) që ka lule më rrallë të përqëndruara, aromë më intensive dhe mund të ketë ngjyrë të bardhë, kuqremtë apo vjollce dhe zymbyli holandez (lat. H.orientalis) që ka lule të dendura me ngjyrë të bardhë, krem, roze, të kuqe apo ngjyrë vjollce. Me shekuj kjo lule ka qenë frymëzim për artistët dhe lule e preferuar në mbarë botën, për çka flet edhe fakti se 7 Marsi është shpallur Ditë botërore e zymbylit.

Bima rritet 20–30 cm në lartësi dhe ka gjethe të gjelbërta e të gjata mishtore nga ku del mbajtësi me lule. Mbillet në vjeshtë në kopsht apo saksi, të cilat gjatë dimrit duhet të vendosen brenda në shtëpi.

Kur të përfundoi periudha e lulëzimit dhe gjethet vyshken, ndërsa lulja mbetet në kopsht gjatë dimrit, nuk do të ngrihet, por vitin tjetër nuk do të ketë lule të begata.

Gjatë mbjelljes duhet vendosur në thellësi rreth 15 centimetra. Duhet të mbillen në vend me diell.

Kjo lule aromatike zë vend me rëndësi në kulturën dhe artin në mbarë botën.

Iranianët me të dekorojnë tavolinat për pritjen e Vitit të Ri. Profeti Muhamed ka thënë: “Po të kisha dy copë të bukës, do ta shisja një dhe do të blija zymbylët, meqë ato do të më ushqejnë shpirtin”.

Kjo lule është shpesh motiv edhe në krijimtarinë tonë popullore, duke filluar nga metafora për bukuri e më shumë.
Zymbyli është lulja më aromatike nga të gjitha lulet e pranverës dhe vaji i tij përdoret si përbërës i parfumeve. Nga lulet e zymbylit fitohet ngjyra e kaltërt./FermaIme/
 

ProCredit Bank

Të fundit

 • Simboli i amshimit: Krizantema

  Krizantema e ka origjinën nga Korea, më vonë u përdor në kopshtet kineze e më vonë, në fillim të erës sonë, në ...

 • Llojet e trëndafilave

  Trëndafilat janë lulet më të shitura në botë. Trëndafilat ndahen në dy familje të mëdha: trëndafilat e kopshtit dhe tr...

 • Fshehtësitë e kopshtit të bukur

  Fshehtësinë e suksesit në një kopsht, arkitektët dhe kopshtarët me përvoj e shohin në lojën me mjeshtri të kontrasteve. ...

 • Me pak mjeshtri, shumë bukuri lulesh

  Nëse jeni amator dhe kopshtarinë e keni më tepër hobi, me siguri shumë herë jeni pyetur pse ndodh që me disa bimë nuk keni...

Ju rekomandojmë

BSHBK pjesë e kampionatit botëror të lavërtarisë në Francë

Nga data 20 gusht e deri me 4 shtator 2014 në Francë do të organizohet Kampionati Botëror i Lavërtarisë në të cilin ësht...

Hani peshk të paktën një herë në javë për shëndet të mirë

Peshku është një thesar i vërtetë shëndetësor, kështu që duhet ta hani atë të paktën një herë në javë, këshillojn...

Mbështetësit

Partnerët