Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Lulet që sjellin fat

Besohet se disa lloje të luleve sjellin fat, andaj atyre që i duani mund t’u dhuroni psh. Lucky bamboo, “Bambusin e fatit” si dhe luljen “Fati i shtëpisë”.

1.“Bambusi i fatit” (Lucky bamboo)

Kjo bimë që vetëm në pamje i ngjan bambusit, ka ndikim pozitiv në atmosferën shtëpiak. Në rast se nuk keni kopsht, mund ta kultivoni në çdo pjesë të shtëpisë apo banesës , madje edhe në banjo, ku lulet tjera nuk zhvillohen. Kjo bimë nuk kërkon thuaja se kurrfarë kujdesi të veçantë, mirëmbahet lehtë dhe lehtë i adaptohet mjedisit të ri.

Zhvillohet mirë në vendin me ndriçim, të mbrojtur nga rrezet direkte të diellit, në gjysëm hije. Qëndron në ujin (1.5 deri 5 cm) që duhet zëvendësuar me sasi të re. Temperatura e nevojshme optimale është prej 15 deri 30 grad. Gjethet mund të zverdhen nga drita e tepërt apo klori në ujë. Ato duhet menjëherë të largohen. Uji që përdoret duhet të qëndroj së paku një ditë në ambient të hapur .

Kjo lule ka jetëgjatësi prej 3 vitesh.

2.“Fati i shtëpisë”

Është lule e preferuar edhe për shka të pamjes si tepih dhe gjetheve të dendura me ngjyrë të gjelbërt. Me “Fatin e shtëpisë” në fakt nënkuptohen bimët me emërtime latine Soleirolia soleirolii dhe Nertera granadensis.

Kjo lule nuk do temperaturë të lartë e as ajrin e thatë. Zhvillohet më së miri në temperaturë prej 10 deri në 20 grad. Dheu në saksi kërkohet të jetë përherë me lagështi, por nuk duhet tepruar me ujitje, pasiqë bima do të kalbet. Në rast se ajri në dhomë është tepër i thatë, mund t’i lagni gjethet kohë pas kohe me ujë të vakët. I ikni ujit me gëlqere, pasiqë mund të lë njolla në gjethe. 

 

ProCredit Bank

Të fundit

 • Zambaku peruan

  Ky lloj zambaku mund të rritet mbi një metër, ka kërcell të fortë dhe lule në shumë ngjyra. I preferon vendet me diell, nd...

 • Hapësira e vogël, oazë gjelbërimi!

  Jeta në hapësira të vogla mund të paraqes sfidë të vërtetë, në veçanti kur jeni adhurues i bimëve...

 • Kopshti ujor në taracën tuaj

  Një kopsht të vogël uji që do t’i jep gjallëri dhe do ta zbukuroj tarracën tuaj, mund ta bëni vet dhe atë shumë leht...

 • Simboli i amshimit: Krizantema

  Krizantema e ka origjinën nga Korea, më vonë u përdor në kopshtet kineze e më vonë, në fillim të erës sonë, në ...

Ju rekomandojmë

Pjeshka aromatike, e lëngshme dhe shëruese

Pjeshka është pastrues i përkryer i zorrëve, ndihmon tretjen më të mirë, e njëkohësisht është edhe laksativ dhe ...

Të reshurat i shkaktuan mbi 230 mijë euro dëme Rahovecit

Mbi dy milionë euro është shuma e borxheve që ka Komuna e Rahoveci për vitin e kaluar, e shuma e dëmeve nga reshjet e fundit...

Mbështetësit

Partnerët