Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Rëndësia e standardizimit të produkteve

Shkruan:
Iniciativa për Zhvillimin e Bujqësisë së Kosovës

Çfarë do të thotë të keni një recetë të standardizuar në punën tuaj ?

“Një recetë e standardizuar është ajo recete e provuar , adaptuar, dhe riprovuar  disa herë për përdorim ne përpunim te ushqimit, dhe është gjetur se prodhon rezultate te mira dhe çdo here kur janë përdorur procedurat e sakta  me të njëjtat  të pajisje dhe të njëjtën sasi dhe cilësit e përbërëseve”.

 • I mban  konsumatorët e lumtur dhe të kënaqur
 • Recetat e standardizuar japin të njëjtin rezultat pa marrë parasysh se kush e përgatit prodhimin.
 • Prodhuesit  dhe personeli tjetër mund të bëhet familjar shume shpejt me recetat sepse janë recetat e njëjta me përbërës te njëjtë
 • Do të rrit përgjegjësinë në punë dhe do të shmang çdo problem të mundshëm në procesin e përpunimit

Çka do të thotë në qoftë se ju nuk përdorni receta të standardizuara në pikën tuaj të përpunimit?

 • Matja jo e sakte e përbërësve te produktit
 • Mosvënia e sasisë se duhur ne secilën enë
 • Raporte( Proporcione)  jo te sakta
 • Sasia me  e madhe e prodhuar se sa e planifikuar

Filloni duke punuar vetëm me një recetë në të njëjtën kohë.

Rishiko recetat me qëllim të standardizimit te produktit. Shikoni për të parë nëse receta përmban informacionet  e mëposhtme:

1. Titulli  i produktit

2. Kategoria e produktit

3. Përbërësit

4. Pesha / vëllimi për çdo përbërës

5. Udhëzime e përgatitjes

6. Temperatura dhe koha e zierjes, nëse është e përshtatshme

7. Zierja dhe mbushja, pasterizimi

8. Produkti final

9. Pajisjet  dhe vegla për t'u përdorur (kavanoza, të pastër, kapele, etj)

10 Emri i Brandit dhe etiketa me te dhëna te saktë

 

Ky shkrim nuk pasqyron politikat apo qëndrimet e Portalit Ferma Ime. Përgjegjësin e bart autori i këtij shkrimi
IADK

Nga i njëjti ekspert

Arra, rëndësia ekonomike e kultivimit ë saj

Arra si kulturë pemëtare ka rëndësi të shumëfishtë ekonomike. Fryti i arrës shfrytëzohet në të ushqyerit e njerëzve, druri saj është shumë i vlerësuar në industrin...

Sëmundja parazitare e bletëve – Nozemoza

Sëmundja Nozemoza, të cilën e shkakton protozoari nozema apis, zakonisht prek bletët e rritura. Në kushte të volitshme, paraziti zhvillohet shumë shpejt. Kurse në ...

Mani i Zi

Të dhënat e hershme për manin dokumentojnë se ata janë me prejardhje nga Kina. Pema e manit është kultivuar nga pemë të egra, me dëshirën për të krijuar mëndafsh nga ...

ProCredit Bank

Të fundit

 • Qëllimi i shartimit

  Shkruan:
  Agim Zajmi, Kujtim Lepaja, Lavdim Lepaja

  Qëllimi kryesor i shartimit të pemëve, përkatësisht i prodhimit të fidaneve në mënyrë vegjetative është shumimi dhe ...

 • Kujdesi i lopëve gjatë pjelljes

  Shkruan:
  Iniciativa për Zhvillimin e Bujqësisë së Kosovës

  Është esenciale që vendi i pjelljes së lopëve të jetë freskët, i pastër dhe mirë i ventiluar. Vendi i pjelljes duhet t...

 • Teknologjia e prodhimit të nënshartesave vegjetative të mollës

  Shkruan:
  Këshilluesi Bujqësor

  Mënyra e zakonshme e prodhimit të nënshartesës vegjetative është e ashtuquajtura “me përpajnë vertikale”, të cilat p...

 • Zhvendosja e Abomazit

  Shkruan:
  Iniciativa për Zhvillimin e Bujqësisë së Kosovës

  Zhvendosja e abomazit është çrregullim metabolik që shpesh shoqërohet gjatë procesit të pjelljes. Ajo ndodh kryesisht në ...

Ju rekomandojmë

Frutat arrore kundër kancerit të prostates

Konsumimi i frutave arrore mund të ndihmojë në parandalimin e zhvillimit të kancerit të prostatës, tregojnë studiuesit ...

Maja Guri i Çarë

Është maja më e afërt prej fshatit të Prevallës; gjendet në jugperëndim të saj. Është një maje atraktive, kur shikohet...

Mbështetësit

Partnerët