Çfarë është bujqësia e qëndrueshme?

Çdo ditë, fermerët dhe pronarët e fermave nëpër botë, zhvillojnë strategji të reja e inovative për të prodhuar dhe shpërndarë ushqimin, karburantet dhe qëndrueshmërinë e fijeve (fibrave).

Meqenëse këto strategji dallojnë në masë të madhe, ato që të gjitha përqafojnë tri qëllime të gjera, apo ato që programi për Zhvillimin e Agrokulturës së Qëndrueshme dhe Edukative (SARE) i quan tri Shtyllat e Qëndrueshmërisë:

  • Përfitimi përgjatë një periudhe afatgjate
  • Kujdesi për tokën, ajrin dhe ujin e vendit tonë
  • Cilësia e jetës për fermerë, pronarë fermash dhe komunitetin e tyre

Ka pothuajse aq shumë metoda për të arritur deri tek këto qëllime, sa ka edhe ferma në Amerikë.
Një fermer i bagëtive mund ta ndajë tokën në hapësira për stërvitje kuajsh përmes një sistemi rotativ i cili mundëson menaxhim më të mirë të tokës dhe burimeve të ujit ndërsa edhe përmirëson produktivitetin e kafshëve. Një fermer i të korrave fushore mund të zbatojë edhe ai sistemin rotativ për t’i ndarë ciklet kafshëve, të përmirësojë fertilitetin e tokës dhe t’i ulë shpenzimet, apo të përdorë të korra mbuluese – të korra pa para që rriten për të mirën e tokës. Një kultivues i frutave dhe perimeve mund të përdorë qasje të re marketingu siç është shitja direkt tek restorantet e afërta për të fituar hise më të madhe të parasë së konsumatorit për ushqim.
Mirëpo, asnjë prej këtyre këshillave nuk funksionojnë për të gjitha fermat. /FermaIme/ 

Të fundit

Ju rekomandojmë

Mundësi për punë praktike me pagesë për të diplomuarit në Fakultetin e Bujqësisë dhe Veterinarisë – FBV

Në kuadër të “Professional Placement Program”, zyrtarisht është hapur thirrja për aplikim e grupit të dytë për ...

Prezantohet ngarkuesi i JCB, “Farm Master 435S”

Kompania “JCB Agriculture” sapo ka lansuar vesionin e ri të ngarkuesit të saj me rrita me performansë të lartë për të ...

Mbështetësit

Partnerët